Este afacerea mea!

Tip: Gimnazial

Recomandat pentru clasele V-VIII

Prin activități learning by doing și instrumente moderne de învățare, elevii descoperă importanța pe care educația antreprenorială o are în procesul de dezvoltare a unei comunități și a unei economii. Analizând modelele de afaceri ale unor antreprenori renumiți, ei află care este parcursul de la o idee la o afacere de succes, cu impact pozitiv asupra vieților oamenilor.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Educație antreprenorială, modulul Este afacerea mea! are ca obiectiv dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale elevilor prin stimularea gândirii critice și derularea unor activități practice care îi ajută să înțeleagă relația dintre noțiunile teoretice dobândite în școală și participarea cu succes la economia de piață.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Modulul Este afacerea mea!, constituit din șase activități care se pot desfășura la clasă sub coordonarea profesorilor și a consultanților voluntari din mediul de afaceri, are la bază un kit de materiale educaționale format din:

 • ghidul profesorului,
 • manualul elevului,
 • fișe pentru activități.


ABILITĂȚILE DEZVOLTATE

• Gândirea critică • Luarea deciziilor și exprimarea opiniilor • Identificarea resurselor și valorificarea oportunităților • Lucrul în echipă • Asumarea responsabilității • Creativitatea și inovarea • Conectarea cunoștințelor din școală la realitatea economică


LISTA ACTIVITĂȚILOR

 1. Sunt antreprenor
  Prin joc şi sarcini de lucru interactive, elevii învaţă concepte noi specifice domeniului antreprenorial, precum: antreprenor, profit, companie/organizaţie, produs, serviciu, inovaţie, trăsăturile unui antreprenor.
 2. Pot schimba lumea
  Elevii descoperă metoda brainstorming, care îi ajută pe antreprenori să genereze idei noi de realizare a unor produse şi servicii, dar şi la identificarea nevoilor clienţilor şi la modul în care acestea pot fi satisfăcute. De asemenea, ei află care sunt abilităţile şi cunoştinţele necesare iniţierii şi administrării unei afaceri.
 3. Îmi cunosc clientul
  Lucrând în echipe, elevii vor învăţa care este importanţa activităţii de marketing şi despre modalităţile de promovare a produselor/serviciilor dezvoltate de o companie. Ei se vor familiariza cu cea de-a doua trăsătură antreprenorială – cunoaşte-ţi clientul şi produsul.
 4. Am o idee
  Elevii vor înţelege modul în care creativitatea şi inovaţia, abilităţi necesare unui antreprenor, contribuie la succesul unei afaceri.
 5. Am identificat o nevoie
  Analizând modele de afaceri, elevii descoperă ce este un plan de afacere şi importanţa cunoștinţelor şi a celor patru caracteristici antreprenoriale în procesul de elaborare a acestuia.
 6. Sărbătorește antreprenorii!
  Pentru a ilustra cea de-a patra trăsătură antreprenorială – Ai încredere în tine –, elevii vor realiza fişe cu profile de antreprenori şi vor identifica, de asemenea, propriile trăsături antreprenoriale.

Ca parte introductivă a programului educaţional JA Este afacerea mea!, s-a dezvoltat modulul digital It`s My Future, în cadrul unui proiect Erasmus+, finanțat de Comisia Europeană.

Modulul digital este disponibil AICI.
Detalii despre proiect AICI.

„Este afacerea mea! este un modul educaţional menit să ajute elevii să prindă gustul iniţierii şi conducerii unei afaceri și să își utilizeze gândirea critică pentru a dobândi abilităţi antreprenoriale. Elevii mei au înţeles că pentru a fi antreprenori trebuie să fie persoane extrem de motivate şi să devină experți într-un anumit domeniu.” – Maricica Diaconu, profesor Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, Zăpodeni

Comunicări