Familia mea

Familia mea

Un proiect susținut de:

Tip: Primar

Recomandat pentru clasa I


Familia este primul microunivers al copiilor, iar înțelegerea ei este esențială pentru relațiile pe care le vor dezvolta în viitor în plan personal și profesional. În modulul Familia mea, elevii identifică nevoile de trai și dorințele familiei și încep să înțeleagă deciziile și măsurile luate de părinți.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Dezvoltare personală, modulul Familia mea are ca obiectiv integrarea conceptului de economie personală în contextul familial, facilitând înțelegerea rolului pe care familiile îl au în economia locală: meseriile şi impactul lor economic, nevoile și dorințele fiecărui membru al familiei, decizii privind satisfacerea lor.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Modulul Familia mea presupune activități la clasă, desfășurate sub forma unei discipline opționale sau extracuriculare, având la bază un kit de materiale educaționale format din:

 • ghidul profesorului,
 • manualul elevului,
 • materiale auxiliare.

În cadrul modulului, elevii parcurg cinci teme, sub coordonarea profesorilor și a consultanților din domeniul bancar.


ABILITĂȚILE DEZVOLTATE

• Analiza informaţiei • Ascultarea activă • Corelarea activităţilor • Interpretarea informaţiilor și a simbolurilor • Lucrul în echipă • Luarea deciziilor


LISTA ACTIVITĂȚILOR

 1. Membrii familiei
  Elevii identifică membrii unei familii și înțeleg importanța profesiilor pe care aceștia le au, în raport cu veniturile și cu bunăstarea familiei.
 2. Meseriile membrilor familiei
  Elevii ajung să cunoască mai bine membrii propriei familii, prin prisma meseriilor pe care aceștia le au: Ce abilități le sunt necesare? Ce instrumente folosesc la serviciu?
 3. Nevoile și dorințele familiei
  Fiecare membru al familiei are propriile nevoi și dorințe. Elevii ajung să înțeleagă faptul că familia trebuie să facă alegeri cu privire la nevoile și dorințele fiecăruia și de aceea nu întotdeauna pot avea tot ceea ce își doresc.
 4. Cum se pot satisface nevoile și dorințele familiei?
  Elevii identifică modalitățile în care familiile își pot satisface nevoile și dorințele și înțeleg că locuri precum magazinele, școlile, agențiile de turism sau spitalele există în acest sens.
 5. Cum plătesc familiile pentru nevoi sau dorințe?
  Majoritatea nevoilor sau dorințelor implică un cost, iar elevii înțeleg că familiile trebuie să plătească pentru acestea și că uneori trebuie să facă alegeri dificile în ceea ce privește lucrurile de care au nevoie sau pe care și le doresc.

„În cadrul modulului Familia mea, elevii au învățat să facă diferența între o nevoie și o dorință. Din discuțiile cu părinții am aflat că elevii au fost mai înțelegători în situația în care anumite dorințe nu le-au putut fi satisfăcute. Înțelegerea modului în care se întocmește un buget și se cheltuie banii familiei reprezintă impactul pozitiv al programului.“ - Mariana Țopa, profesor pentru învățământul primar, Școala Gimnazială Nr. 17 Nichita Stănescu, Galați.

Comunicări