Elevii de liceu accesează experiențe practice de orientare profesională în proiectul Tech Career Mentorship cu susținerea Siemens Energy

Elevii de liceu accesează experiențe practice de orientare profesională în proiectul Tech Career Mentorship cu susținerea Siemens Energy

25 de elevi de la licee din București au luat parte la Tech Career Mentorship, un proiect educațional de orientare profesională care îmbină mentoratul în carieră cu componenta de Job Shadow, implementat de Junior Achievement România cu sprijinul Siemens Energy în perioada octombrie – decembrie 2023.

Pe parcursul a 4 vizite în sediul companiei și a peste 25 de ore de contact, 25 de elevi de liceu au lucrat cu peste 10 consultanți voluntari din partea companiei Siemens Energy, într-un parcurs educațional personalizat, menit să îi familiarizeze cu oportunitățile profesionale din domeniul tehnologiei.

Acțiunea de volutariat a fost sustinuță de o comunitate internă a Siemens Energy, numită „Women in Tech @ Siemens Energy” menită sa susțină femeile care lucrează în IT în companie, oferindu-le oportunitati de dezvoltare profesională si leadership. Voluntarii au fost membre ale acestei comunități cu zeci de ani de experiență în domeniu, care și-au dorit să ofere sprijin, cunoștințe si recomandări tinerilor la început de drum.

În interacțiunile față în față cu profesioniștii de la companie, tinerii au luat parte la workshop-uri privind procesul de recrutare si au fost îndrumați cum să susțină un interviu de succes, să elaboreze un Curriculum Vitae (CV) și scrisori de motivație. Mai mult, aceștia au avut ocazia de a se implica activ în sesiuni de tip Q&A cu persoane din conducerea companiei și a diferitelor departamente, care au împărtășit experiență și know-how.

În final, tinerii au stat "în umbra" consultanților voluntari și au putut observa diferite profesii din cadrul companiei, responsabilități și sarcini concrete, precum și elemente de cultură organizațională specifice.

Proiectul Tech Career Mentorship face parte din JA Job Incubator™, un program de tip Applied Learning destinat tinerilor cu vârste de peste 16 ani, care le permite să acceseze cursuri, experiențe practice, webinare susținute de voluntari profesioniști din mediul de afaceri și experiențe de internship sau junior jobs care dezvoltă abilități de orientare profesională.

Pentru mine, această experiență a fost una foarte frumoasă, am reușit să îmi găsesc un început pe drumul ales. Mentorii cu care am lucrat au reușit să îmi arate unde pot să îmbunătățesc anumite lucruri și să îmi dea sfaturi pentru viitor. – Elev, Colegiul Economic Costin C. Kiritescu, București

Personal, m-am simțit minunat, fiind deschisă să învăț lucruri noi, dar și dorindu-mi să avem un program care să-i ajute pe elevi să se descopere și să aplice cunoștințele dobândite în cele 4 zile petrecute împreună (8 h/ zi) împreuna, la Sediul Companiei Siemens Energy Romania, în primii pași din cariera lor profesională. Știind cat de mult contează lucrul in echipa, Comunitatea WIT (Women in Tech) din cadrul Siemens Energy, prin mentorii implicați, a susținut de la început acest proiect, împărtășind experiența lor profesională, creând oportunități de activități de tip "Job Shadow", "Human Library", etc. Mă bucur că pot ajuta noua generație și abia aștept să lucrăm la cât mai multe astfel de proiecte împreuna cu JA România! - Andreea Burada, IT Contract Manager, Siemens Energy Romania