WiSTEM2D
Un proiect susținut de:
În 2015, Johnson & Jonhson a lansat proiectul WiSTEM2D (Women in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacturing, and Design – Femei în Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică, Manufactură și Design), o inițiativă educațională care include programe dedicate:
- tinerilor cu vârste între 7 și 18 ani;
- studenților;
- profesioniștilor din mediul de afaceri.
Inițiativa a fost preluată de JA Europe în 5 țări europene, pentru a fi adusă în școli.
În România, începând din anul școlar 2018-2019, proiectul WiSTEM2D se derulează cu sprijinul financiar și al consultanților voluntari din compania Johnson & Johnson.
OBIECTIVUL PROIECTULUI
Prin activitățile proiectului se dorește cultivarea interesului fetelor pentru STEM2D și încurajarea acestora pentru a urma cariere în aceste domenii, general acceptate ca fiind preferate de băieți. Activitățile din cadrul proiectului WiSTEM2D se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, derulându-se la clase sub coordonarea cadrelor didactice și a consultanților voluntari Johnson & Johnson.
CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL
Proiectul WiSTEM2D cuprinde 12 activități de tip Hybrid Learning (blended learning) din domeniile STEM2D și o activitate de orientare profesională.
Prin intermediul activităților de tip learning by doing, elevii vor exersa și își vor dezvolta abilități precum:
- lucrul în echipă;
- rezolvarea problemelor;
- gândirea creativă;
- gândirea logică;
- capacitatea de analiză și sinteză;
- aptitudini de negociere și organizare.
Lucrul alături de consultanții voluntari din mediul de business va oferi elevilor posibilitatea de a explora diferite oportunități de carieră, astfel încât să le fie mai ușor să se orienteze către viitoarele meserii și locuri de muncă.
Cele 12 activități STEM2D recomandate pentru desfășurarea la clasă sunt:
- A construi cu deșeuri minunate – elevii, grupați în echipe, planifică și construiesc diferite obiecte folosind materiale reziduale.
- Baterii verzi – elevii descoperă modul în energia chimică se transformă în electricitate.
- Biomimetismul în design și inginerie – elevii descoperă că natura și organismele vii pot fi sursă de inspirație pentru rezolvarea problemelor umane.
- Care e codul? – elevii folosesc materialele pe care le au la dispoziție pentru a crea și executa coduri care controlează deplasarea roboților.
- Căpșuni presate – elevii experimentează modul în care se extrage ADN-ul din căpșuni și află rolul genelor și al ADN-ului în dezvoltare.
- Cercetarea și dezvoltarea – elevii își asumă rolul unor cercetători în domeniul biomedical și realizează experimente de laborator pentru a stabili eficacitatea unor formule farmaceutice.
- Creează, testează, produ – elevii descoperă importanța activităților practice în alegerea viitoarelor cariere și află despre oportunitățile pe care le au persoanele cu abilități STEM în activitățile de producție.
- Curbarea luminii 101 – elevii studiază parcursul luminii prin diferite medii optice.
- Fizica plutirii – elevii descoperă principiile fizice ce determină anumite obiecte să plutească sau să se scufunde.
- Inovația în sprijinul pacienților – elevii învață despre descoperirea și crearea unor medicamente inovatoare, care pot îmbunătăți sau salva viețile oamenilor.
- Prevenirea și combaterea poluării – elevii descoperă cum afectează poluarea mediul înconjurător și propun soluții pentru prevenirea și combaterea acesteia.
- Transformă, creează, găsește soluții, proiectează! – elevii descoperă că noile tehnologii și inovațiile apar atunci când inginerii aplică principii științifice și matematice pentru a proiecta și dezvolta produse ce pot îmbunătăți viața oamenilor.
Rezultatele proiectului pentru anul școlar 2018-2019 sunt disponibile AICI.
Rezultatele proiectului pentru anul școlar 2019-2020 sunt disponibile AICI.
Rezultatele proiectului pentru anul școlar 2020-2021 sunt disponibile AICI.
Rezultatele proiectului pentru anul școlar 2021-2022 sunt disponibile AICI.
Rezultatele proiectului pentru anul școlar 2022-2023 sunt disponibile AICI.
Pentru detalii despre derularea proiectului la nivel global, consultați https://jar.ro/stem2d.
„Din punctul meu de vedere, activitatea realizată cu extragerea ADN-ului dintr-o căpșună a fost foarte interesantă și a dat și rezultate! Am învățat multe lucruri noi pe care nu le credeam posibile și am văzut cu ochii mei cât de complexă este viața și plantele de pe pământ! A fost, totodată, o cale bună pentru a petrece timp cu colegii și pentru a socializa, dar și pentru a ne uni cu ajutorul muncii în echipă. Atunci când am văzut pentru prima dată mica urmă de ADN care s-a format în eprubetă, am fost uimită că am reușit să ducem activitatea până la capăt și că am avut rezultate. A fost complicat și palpitant, deoarece ne-a trebuit multă atenție și grijă pentru a reuși să obținem ce ne-am dorit, dar, în final, satisfacția a fost maximă. Mi-a plăcut foarte mult această activitate din proiectul WiSTEM²D!” - Elevă, Colegiul Național Moise Nicoară, Arad
„Activitatea din proiectul WiSTEM²D la care am participat e foarte interesantă pentru elevi în special, povestea de viață a voluntarei fiind un exemplu pentru ei. Sper să îi stimuleze și să îi ajute pentru a se decide pe ce drum să meargă pentru o carieră, facultate. Încurajarea eșecului pentru a te decide ce ți se potrivește ca job e iarași pozitiv. Povestea de viață împărtășita de voluntar chiar a captat elevii. Chiar dacă noi, profesorii, le spunem că trebuie să înveți și una, și alta, atunci când cineva de succes spune asta, impactul asupra lor e altul.” - Profesor, Colegiul Tehnic Lațcu Vodă, Siret
Despre Johnson & Johnson
În cadrul Johnson & Johnson, credem că o sănătate bună stă la baza vieților vibrante, a comunităților prospere și a progresului. De aceea, de mai bine de 130 de ani, am depus toate eforturile pentru a menţine sănătatea oamenilor, la orice vârstă și în orice etapă a vieţii. Azi, în calitate de cea mai mare și mai extinsă companie din lume dedicată îngrijirii sănătății, ne întărim angajamentul de a ne folosi această dimensiune în slujba binelui. Facem eforturi să îmbunătățim accesul și accesibilitatea, să creăm comunități mai sănătoase și să oferim posibilitatea tuturor oamenilor, oriunde s-ar afla, să aibă o bună sănătate mintală, un corp sănătos și să beneficieze de un mediu înconjurător sănătos. Cu pasiune, știință și prin inovaţie ne propunem să schimbăm profund traiectoria sănătății pentru umanitate. Aflați mai multe pe www.jnj.com. Urmăriţi-ne pe @JNJNews.