Junior Achievement și KRUK România, prezintă rezultatele celei de-a opta ediții a proiectului național de educație financiară Credite inteligente™
- KRUK România și Junior Achievement (JA) România, prezintă rezultatele celei de-a opta ediții a proiectului național Credite inteligente™.
- În 2025, peste 1.600 de elevi din țară, au participat alături de profesori din 72 de licee, la activități dedicate educației financiare.
- Voluntarii KRUK România s-au alăturat inițiativei, oferindu-le elevilor oportunitatea de a afla informații privind concepte financiare de actualitate.
KRUK România și Junior Achievement prezintă rezultatele celei de-a opta ediție a proiectului național Credite inteligente™, consolidând rolul educației financiare și capacitatea tinerilor de a lua decizii responsabile în privința planificării financiare și utilizării banilor. Peste 1.600 de elevi din 72 de licee din București și din țară au avut acces gratuit la modulul de educație financiară Credite inteligente™, adaptat învățării hibride.
Prin activitățile desfășurate la clasă, elevii de liceu, alături de profesorii lor, au avut ocazia să exploreze concepte financiare esențiale, precum valoarea banilor, identificarea soluțiilor optime de finanțare și gestionarea eficientă a unui împrumut. Aceste experiențe practice i-au ajutat să dezvolte abilități de analiză a oportunităților și riscurilor financiare, pregătindu-i pentru alegeri financiare informate în viitor.
Sesiunile au fost completate de întâlniri fizice și online, susținute de voluntarii KRUK România – desfășurate în București și alte 18 localități – în care peste 500 de elevi au avut ocazia să învețe concret cum să ia decizii financiare informate. În cadrul celor 60 de ore de voluntariat, specialiștii le-au oferit exemple practice despre buget personal, diferențierea dintre nevoi și dorințe și implicațiile alegerii unor instrumente financiare precum Buy Now, Pay Later.
În cadrul acestor întâlniri, elevii au înțeles că deciziile financiare responsabile sunt strâns legate de autocunoaștere și planificarea viitorului. Discuțiile i-au ajutat să-și răspundă la întrebări importante precum: Ce îmi place să fac?, Cum îmi voi câștiga existența?, sau În ce mediu mă simt cel mai bine?.
Experiența de voluntariat în cadrul proiectului de educație financiară Credite inteligente a fost una profundă și plină de sens pentru mine. A fost cu adevărat inspirațional să văd cum elevii devin mai încrezători, încep să înțeleagă concepte-cheie despre gestionarea banilor și se implică activ în procesul de învățare. Conectarea, schimbul de idei și impactul real pe care l-am avut asupra lor au făcut ca fiecare moment petrecut împreună să merite din plin. Din perspectiva mea, un consultant voluntar este un ghid care îi ajută pe elevi să își descopere potențialul, să capete încredere în propriile abilități și să își construiască drumul spre succes. Prin sprijin, inspirație și exemple concrete din parcursul nostru profesional, le oferim tinerilor mai mult decât informații – le oferim repere reale pentru viitorul lor în carieră. – Cătălina Prangate, Team Leader KRUK România.
Activitatea desfășurată cu elevii clasei a X-a a avut ca obiectiv înțelegerea importanței planificării bugetului personal pentru a face previziuni legate de cheltuielile pe termen mediu și lung. Pentru elevi a fost util faptul că au putut observa că au păreri diferite privind sumele alocate diferitelor activități, de la utilități la dezvoltare personală, deoarece au putut percepe că există diferențe în nivelul de trai. De asemenea, problema planificării cu responsabilitate a bugetului personal, precum și sfatul primit în privința necesității unui fond de investiții și a unuia de urgențe i-au făcut să privească cu mai multă seriozitate etapa în care vor deveni independenți financiar. – profesor Colegiul Național Nicolae Grigorescu, Câmpina.
Activitatea desfășurată alături de voluntari a reprezentat o modalitate de promovare a educației financiare în rândul elevilor. Profesionalismul voluntarilor a făcut posibilă implicarea activă a acestora pe parcursul întâlnirii. În cadrul discuției, elevii au dat dovadă de gândire critică și responsabilitate, sesiunea ajutându-i să-și dezvolte și să își îmbunătățească competențe esențiale și abilități de comunicare. – profesor Liceul Teoretic Iancu C. Vissarion, Titu
Proiectul Credite inteligente™ face parte din parteneriatul dintre Junior Achievement și KRUK România pentru dezvoltarea de abilități de gestionare eficientă și responsabilă a resurselor financiare în rândul tinerilor, iar până în prezent peste 13.500 de elevi de liceu au beneficiat de activitățile modulului.