Competențele viitoarei forțe de muncă!
Până în anul 2030, se estimează că transformările înregistrate la nivel global în tehnologie, economie, demografie și tranziția verde vor duce la crearea a 170 de milioane de noi locuri de muncă, dar și la înlocuirea a 92 de milioane de locuri de muncă existente.
Conform raportului Future of Jobs pentru anul 2025, realizat de Forumul Economic Mondial, printre cele mai căutate competențe până în anul 2030 vor fi atât competențele tehnologice avansate, cât și competențele centrate pe om, precum gândirea cognitivă și capacitatea de colaborare. Pentru a acoperi deficitul de competențe sunt necesare urgent eforturi coordonate din partea instituțiilor publice, private și educaționale. Decalajul tot mai mare de competențe, considerat de 63% dintre angajatori ca fiind o barieră majoră în calea transformării afacerilor, evidențiază nevoia stringentă de a le oferi tinerilor de astăzi competențele necesare pentru a putea reuși în lumea muncii. O soluție în acest sens este dezvoltarea de instrumente pentru evaluarea și atestarea competențelor transversale prin intermediul microcertificărilor.1
Abordând provocările actuale privind șomajul în rândul tinerilor prin dezvoltarea și validarea competențelor transversale esențiale de care operatorii economici și industriile au nevoie, proiectul EMPASS își propune să le ofere tinerilor instrumentele și calificările necesare pentru a intra pe o piață a locurilor de muncă tot mai dinamică, cu ajutorul unei noi microcertificări de competențe.
„Pentru a răspunde macrotendințelor globale, avem datoria de a reduce decalajul dintre educație și piața muncii și de a investi în inițiative de reconversie și îmbunătățire a competențelor. De aceea trebuie să le oferim tinerilor din Europa competențele de care au nevoie pentru a se integra cu succes pe piața muncii. Prin dezvoltarea noii microcertificări EmPass de validare a competențelor pentru angajare, venită ca o completare a succesului înregistrat de Entrepreneurial Skills Pass – ESP2 (Certificatul de competențe antreprenoriale), le oferim tinerilor, în special celor din învățământul profesional și tehnic, o modalitate flexibilă și practică de a-și îmbunătăți competențele transversale și de a-și demonstra în mod eficient gradul de pregătire pentru muncă”, a declarat Salvatore Nigro, CEO JA Europe.
Pentru dezvoltarea acestei microcertificări, consorțiul EMPASS a derulat în România, Spania și Grecia o analiză cuprinzătoare a necesarului de competențe, pentru a stabili care sunt competențele transversale cele mai căutate de angajatori. Acest studiu a fost realizat în colaborare cu experți în domeniul inserției profesionale și reprezentanți din învățământul profesional și tehnic (TVET), identificând competențe transversale esențiale, precum responsabilitatea, capacitatea de rezolvare a problemelor, gândirea critică, abilitățile de comunicare și altele. Consorțiul a adunat și reunit puncte de vedere ale mai multor profesori și elevi, răspunzând unor nevoi concrete, astfel încât să contribuie la consolidarea strategiilor comune de atenuare a discrepanțelor de pe piața muncii.3
Rezultatele analizei nevoilor privind competențele transversale au stat la baza unei strategii personalizate, care a permis dezvoltarea unei evaluări standardizate a gradului de pregătire a viitorilor angajați pentru muncă – certificarea EmPass. Această certificare presupune o examinare online simplificată, cu o durată de 45 de minute, menită să evalueze competențele transversale și să le ofere cursanților o metodă structurată de consolidare a propriilor capacități. Evaluarea pentru obținerea microcertificatului EmPass va fi realizată în mod experimental în rândul a 1.500 de tineri din Spania, România și Grecia, urmând să fie perfecționată pentru a fi pusă în aplicare la nivel european.
Despre proiectul EMPASS:
Proiectul EMPASS este coordonat de JA Europe, cel mai mare furnizor de programe educaționale pentru antreprenoriat, sănătate financiară și pregătire pentru muncă din Europa. Proiectul, având denumirea completă Employment Skills Pass, a Quality Standard for Faster Transition from Education to Employment (Certificatul de competențe pentru angajare, un standard de calitate pentru o tranziție mai rapidă de la educație la angajare), este finanțat de Uniunea Europeană (UE) prin programul Erasmus+ Forward Looking și își propune să doteze tinerii cu instrumentele și calificările de care au nevoie pentru a intra pe o piață a muncii tot mai dinamică. Principala sa componentă, microcertificarea EmPass, se adresează tinerilor, elevi și absolvenți ai instituțiilor de învățământ profesional și tehnic (TVET), având ca scop îmbunătățirea capacității de inserție profesională și a competențelor de angajare ale acestora. Acest program inovator a fost dezvoltat prin colaborarea unor formatori și instituții de top și a experților din domeniul educației. Consorțiul este format din: JA Spania, JA România, JA Grecia, Zurich Insurance Group, IEDT, IME GSEVEE, IN.E, Ascendia, CEVM, IDS, Manpower Group, Accenture, Worldskills România.
1Future of Jobs Report 2025: 78 Million New Job Opportunities by 2030 but Urgent Upskilling Needed to Prepare Workforces > Press releases | World Economic Forum
2Entrepreneurial Skills Pass — JA Worldwide
3EMPASS - JA Europe