Elevii de liceu își dezvoltă abilitățile antreprenoriale și cunoștințele despre economia circulară, într-un proiect dedicat încurajării participării fetelor în domeniul STEM

Elevii de liceu își dezvoltă abilitățile antreprenoriale și cunoștințele despre economia circulară, într-un proiect dedicat încurajării participării fetelor în domeniul STEM

A început a patra ediție a proiectului european Girls Go Circular, dezvoltat de Institutul European de Tehnologie și Inovare (EIT), în partneneriat cu rețeaua Junior Achievement din 23 de țări din Europa, inclusiv din România, țară participantă încă de la ediția pilot a proiectului.

Proiectul își propune dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale, precum și a cunoștințelor transversale privind economia circulară în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani. Prin intermediul unui program de învățare online și dinamic despre economia circulară și implicațiile acesteia, elevele și elevii de liceu sunt expuși unei experiențe de învățare menită să îi încurajeze să se orienteze către domeniile STEM.

Conținutul educațional disponibil pe platforma online este recomandat utilizării în format hibrid, îmbinând lucrul individual cu activitățile în echipă. Modulele variază din punctul de vedere al nivelului de complexitate și abordează teme diverse, de la introducerea în siguranța online, circularitatea orașelor sustenabile, a inteligenței artificiale, metalele și economia circulară și până la regândirea materialelor plastice.

În cadrul ediției curente a proiectului, se organizeaza și al treilea Forum Women and Girls in STEM, în cadrul căruia echipe de câte 3 eleve sunt provocate să proiecteze un robot care să rezolve o problemă de mediu din comunitatea din care provin, cu ajutorul profesorului coordonator.

Impartășind experiența de participare la proiectul Girls Go Circular și de coordonare a echipei ce a reprezentat România la Forumul Women and Girls in STEM în anul 2022, Alice Georgescu, profesor la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești, a declarat:

„Pentru mine, proiectul Girls Go Circular a însemnat producerea a două tipuri diferite de schimbări. Pe plan personal, ca urmare a expunerii la conceptele economiei circulare, am devenit mai atentă la practicile de protecția mediului, la modul în care eu gestionez risipa. Pe plan profesional, ca profesor, am învățat să am o altă logică a prezentărilor și să pun accent pe elementul de provocare la finalul orelor de curs. În rândul elevilor mei, care mi-au transmis că experiența de învățare a fost una interactivă, am sesizat o dezvoltare a abilităților de gândire critică, precum și a celor de prezentare orală și vizuală a conținuturilor. Lucrând cu elevii la clasă, am sesizat o schimbare comportamentală și în ceea ce privește practicile prietenoase cu mediul, vizibile inclusiv în modul în care pun accent pe reutilizarea resurselor și a gadget-urilor.”

Vorbind despre elevele pe care le-a coordonat la Forumul Women and Girls in STEM 2022, doamna profesor a relatat: „Elevele mi-au mărturisit că acesta a fost un moment de cotitură pentru parcursul lor educațional și profesional. Au început să se implice în proiecte de voluntariat, să organizeze evenimente în școală, inclusiv să ia parte la echipa de robotică a școlii. Experiența le-a încurajat pe fete să se îndrepte cu mai multă încredere spre domeniile STEM, chiar determinându-le opțiunea de continuare a studiilor în facultăți cu specializări STEM.

Mai multe detalii despre experiența de coordonare a elevilor în cadrul proiectului Girls Go Circular puteți regăsi în următorul interviu: https://jar.ro/interviu-ggc.