Resursele noastre

Tip: Gimnazial

Recomandat pentru clasele a V-a și a VI-a


Întregul sistem economic se bazează pe modul în care oamenii folosesc resursele pe care le au la dispoziție, iar elevii învață care sunt principalele tipuri de resurse și cum pot fi folosite responsabil și eficient în viață și în lumea afacerilor.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Modulul Resursele noastre creează contexte în care elevii sunt provocați să găsească soluții de dezvoltare sustenabilă din perspectiva de cetățean, asociație comunitară sau companie, află ce înseamnă un comportament responsabil față de mediul înconjurător și își dezvoltă spiritul de inițiativă și comportamentul civic.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Modulul Resursele noastre presupune activități la clasă, desfășurate sub forma unei discipline opționale sau extracurriculare, având la bază un kit de materiale educaționale format din:

  • ghidul profesorului,
  • manualul elevului,
  • materiale auxiliare pentru jocul Resursele.

În cadrul modulului, elevii parcurg opt teme, sub coordonarea profesorilor și a consultanților din comunitatea de afaceri.


ABILITĂȚILE DEZVOLTATE

• Ascultarea critică • Cercetarea • Compilarea și interpretarea datelor • Crearea de grafice • Identificarea resurselor • Interpretarea matematică a datelor • Localizarea resurselor • Lucrul în echipă • Realizarea de rapoarte • Rezolvarea problemelor


LISTA ACTIVITĂȚILOR

  1. Mediul înconjurător
    Elevii analizează mediul înconjurător din perspectiva resurselor: Ce resurse folosim în viața de zi cu zi? Ce resurse sunt folosite de companiile din zonă? Sunt acestea ușor regenerabile? Cum poate fi asigurată o dezvoltare sustenabilă?
  2. Ce trebuie să facem cu deșeurile?
    Elevii înțeleg că, pentru a putea funcționa, o comunitate se bazează pe elemente precum apă, lumină, combustibil, alimente, utilaje etc. Folosirea acestora poate, însă, crea probleme mediului înconjurător (ape reziduale, poluare, deșeuri). Ei analizează tipurile de deșeuri și descoperă modul în care unele dintre acestea pot fi revalorificate în circuitul economic.
  3. Adunăm și cercetăm
    Printr-o activitate de teren, elevii lucrează în echipă pentru identificarea tipurilor de deșeuri pe care le întâlnesc în comunitatea lor și pentru a afla ce înseamnă colectarea selectivă. Ei analizează tipurile de deșeuri din punctul de vedere al cantității colectate și stabilesc posibile cauze, consecințe și soluții pentru diminuarea impactului de mediu.
  4. O companie prietenoasă cu mediul
    Elevii descoperă ce poate face o companie pentru a fi responsabilă față de mediul înconjurător (folosește cu atenție resursele naturale, își ambalează produsele în materiale reciclabile, derulează campanii de reciclare în comunitate etc.)
  5. Actorii sociali
    Elevii înțeleg că, pe lângă companii, există și alți factori care trebuie să fie responsabili față de mediul înconjurător: cercetători, oameni de afaceri, guvernanți, asociații, organizații nonguvernamentale etc.
  6. Să înființăm o asociație
    Elevii înțeleg rolul unei asociații și parcurg etapele de bază pentru înființarea unei astfel de entități, răspunzând la întrebări precum: Ce problemă ne-a determinat să ne asociem? Care va fi misiunea asociației noastre? Cum și ce vom face pentru a ne îndeplini misiunea?
  7. Reducem, reutilizăm, reciclăm
    Printr-un joc de tip board game sau digital interactiv, elevii parcurg diferite situații ce ilustrează un comportament responsabil sau abaterea de la regulile de protecție a mediului și stabilesc ce înseamnă un cetățean responsabil, un oraș curat sau actori sociali nedăunători.
  8. Cum protejăm resursele?
    Pornind de la exemple de companii care au adoptat diverse măsuri pentru protejarea mediului, elevii stabilesc tipurile de resurse care pot fi protejate și sunt provocați să stabilească propriile concluzii cu privire la parcurgerea modulului.

„Elevii au conștientizat importanța păstrării în stare bună a mediului înconjurător atât pentru ei, cât și pentru generațiile viitoare. Au realizat cât de multe lucruri pot reutiliza și transforma spre interesul lor și al familiei. Până și recipientul în care țin creta a fost tăiat dintr-o sticlă de balsam de rufe. Au început, de asemenea, să îndemne și părinții să facă economie acasă la apă, curent și gaze și sunt mai atenți la modul în care sunt depozitate deșeurile în sat." – Profesor, Școala Gimnazială Strejnicu (PRAHOVA)

Comunicări